Πλησιάζει η δίκη για τα γεγονότα στον “Πελαγίτη”

 

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου,  προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η δίκη 18 πολιτών και αιρετών για τα γεγονότα που είχαν προκύψει έναντι στην εκφόρτωση του Πελαγίτη. Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες επιρρίφθηκαν με την αιτιολογία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αποτροπής του πλοίου να εκφορτώσει κατασκευαστικά μηχανήματα υπέρ της δημιουργίας δομής ωφελούμενων στο Θόλος. Η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων Χίου δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Την Δευτέρα 11 Μαρτίου έχει οριστεί να γίνει η δίκη αιρετών και μελών της συντονιστικής επιτροπής αγώνα με κατηγορίες για «παρακώλυση συγκοινωνιών» σχετικά με τα γεγονότα στο λιμάνι της Χίου τα Θεοφάνεια του 2022, όταν επιχείρησαν με τη βία να αποβιβάσουν μηχανήματα για να κατασκευάσουν την υπερδομή – φυλακή ψυχών στο Θόλος,.

Αυτοί που θέλουν να τελειώσουν μία για πάντα το νησί μας, μετατρέποντάς το σε φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες, σε χώρο που δεν θα ανήκει στο ευρωπαϊκό έδαφος για να μπορούν να ξεδιαλέγουν χωρίς κανένα νομικό καθεστώς ανθρώπους, που δίνουν τη δυνατότητα στην αναθεωρητική πολιτική της τουρκικής ηγεσίας,να ανοιγοκλείνει τις ροές και να μετατρέπει το νησί όποτε θέλει σε χώρο, αντί για ελληνικό έδαφος, επέλεξαν 20 από εμάς για να τρομοκρατήσουν και τους υπόλοιπους.
Τους το λέμε καθαρά, κανένας μας δεν φοβάται, κανένας μας δεν τρομοκρατείται γιατί υπερασπιζόμαστε το νησί μας και τους ανθρώπους του, τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας και δεν θα επιστρέψουμε να γίνουμε η φυλακή της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Από την αρχή έχουμε καταδείξει το αδιέξοδο της πολιτικής της ΕΕ, του συμφώνου μετανάστευσης που τελικά πέρασε σε βάρος της χώρας μας και των κατατρεγμένων.
Από την αρχή είχαμε καταδείξει ότι το μέγεθος των δομών για τα νησιά ήταν και παραμένει τεράστιο, αποκαλύπτει τα σχέδια εγκλωβισμού.
Σχεδίασαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν δομές για 20.000 ανθρώπους, όταν στα ίδια τα κείμενα του Συμφώνου Μετανάστευσης μιλούν για δομές 30.000 σε όλες τις χώρες πρώτης εισόδου!
Από την αρχή καταδείξαμε αυτό που τελικά ψηφίστηκε: Όλη η ευθύνη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ανήκει στις χώρες πρώτης υποδοχής. Στη Χίο, και στα άλλα νησιά για την περίπτωσή μας, θέλουν να γίνονται όλες οι διαδικασίες. Εδώ θέλουν να παρέχεται το άσυλο. Εδώ θέλουν να επιστρέφουν όσοι βρεθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Εδώ θέλουν να  παραμένουν όσοι δεν παίρνει πίσω η Τουρκία. Χωρίς καμία αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί η υποτιθέμενη αλληλεγγύη θα εφαρμόζεται μόνο στις περιόδους των «μεταναστευτικών κρίσεων», όταν δηλαδή οι υπερδομές – λάστιχο στον αριθμό των διαμενόντων δεν θα μπορούν να πάρουν άλλους! Το είδαμε στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, το προηγούμενο διάστημα, όταν οι δομές από δυναμικότητα 1300 μέσα σε ένα βράδυ αποκτούσαν δυναμικότητα 3500! Και όταν ξεπερνούσαν τους 3500 οι διαμένοντες, η δυναμικότητα γινόταν 5000!
Αλλά ακόμη και όταν τα νησιά ξεχειλίζουν και ξεπερνιούνται οι δυναμικότητες – λάστιχο, η «αλληλεγγύη» της ΕΕ επιτρέπει το «υπόχρεο σε αλληλεγγύη ΚΜ» να δίνει 20.000 € το κεφάλι και να τελειώνει με το θέμα!
Από την αρχή καταδείξαμε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε δεσμοφύλακες ψυχών για την ΕΕ, πολύ περισσότερο εδώ στην ακριτική Ελλάδα με τον εξ ανατολών κίνδυνο να είναι υπαρκτός όσο και εάν κάνουν ότι «διευθετούν» το θέμα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των «φίλων και συμμάχων» για την ευρύτερη περιοχή μας.
Και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους γιατί ακόμη προσπαθούν στη Χίο να φτιάξουν νέα υπερδομή. Και για να διχάζουν δεν υλοποιούν ούτε τη δικαστική απόφαση για να κλείσουν τη ΒΙΑΛ.
Ας το καταλάβουν, το νησί μας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν! Η Χίος του πολιτισμού και του ανθρωπισμού δεν θα γίνει βορά στους σχεδιασμούς τους.
Καλούμε εν όψει της δίκης όλους τους φορείς του νησιού και τους κατοίκους να ενώσουν τη φωνή τους συμπαραστεκόμενοι στους διωκόμενους”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.